Tupakointi ja työ

Kaikki tupakoitsijat tietävät, että osa työajasta menee tupakkatauoilla. Mutta se, että pelkästäään ne ylimääräiset tupakkatauot maksavat keskimäärin yli tuhat euroa lisäkuluina työnantajalla eivät välttämättä ole tiedossa – tai edes kiinnosta. Tupakoitsijan on muutenkin tilastollisesti laskettu aiheuttavan tuollaisen 2 500 euron ylimääräisen kulun vuodessa työnantajalleen.

Suomessa on kuitenkin jo pitkään tehty hyvää työtä tupakoinnin vähentämiseksi. 40-luvulla yli 70% suomalaisista miehistä tupakoi ja nyt 2020-luvulla suomalaisista miehistä vain noin joka kymmenes tupakoi, ja naisista vain noin kahdeksan naista sadasta tupakoi – tupakointi on siis vähentynyt vuosi vuodelta ja Suomessa onkin tavoitteena päästä vuoteen 2030 mennessä tupakoinnissa alle 5% tavoitteen!

Tupakoinnin lopettaminen työnantajan projektina

Jos laskennallisesti jokainen tupakoitsija maksaa työnantajalle sen 2 500 euroa vuodessa, eikö olisi siis järkevää tehdä investointipäätös ja hanke, jonka tavoitteena on oikeasti aikaansaada tupakkavapaa työpaikka ja samalla edistää oikeasti myös tupakoimattomuutta työntekijöiden osalta.

  • parempi työenergia
  • parempi yhteistyö (ei enää osa aina tupakkatauoilla

Ottamalla tupakoitsijat mukaan hankkeen suunnitteluun, osallistutetaan työntekijät uuden tekemiseen ja samalla saadaan heidät kenties itse oivaltamaan tupakoinnin olevan oikeasti huono tapa. Useimmat tupakoitsijat kyllä tietävät tupakan haitat, mutta ovat jo niin tottuneita tupakkaan arjessaan, että katsovat sen lopettamisen olevan heidän kohdallaan turhaa – mutta näinhän ei asian laita ole, koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa.

Yksi tupakoinnista irti pääsemisen reitti on ottaa tupakan tilalle toinen tuote. Tuotteet kuten Zonnic ja nikotiinipussit antavat tupakoitsijalle nikotiiniannoksen, ilman tupakkaa. Nikotiinipusseista hyviä kokemuksia on saatu jo pidemmältä aikaväliltä, ja koska ne ovat tuote täysin ilman tupakkaa ja tupakansavua, ovat ne hyvä vaihtoehtoa pois tupakasta.

Monissa työpaikoissa on esimerkiksi porukalla suunniteltu uusi taukotiloja ja yhteistiloja, joissa tauon viettäminen on entistä mukavampaa. Taukotilat oikeasti edistävät työpaikan viihtyisyyttä, sekä parantavat jopa työn tuottavuutta ja yrityksen yhteisöllisyyttä. Suomalaiset ovat kansainvälisestikin jo huomattu tällaisten taukotilojen kehittämisessä ja yritykset kuten Naava, ovat tuottaneet ratkaisuja maailmanlaajuisesti.

Naava: https://www.naava.io/fi/editorial/taukotila-on-ty%C3%B6hyvinvoinnin-keidas

Viihtyisät yhteiset tilat houkuttelevat ihmisiä juomaan kahvinsa taukotilassa oman työpisteen sijaan. Irrottautuminen hetkeksi työpisteestä tekee hyvää mielelle sekä aivoille. Viihtyisät yhteiset tilat houkuttelevat ihmisiä juomaan kahvinsa taukotilassa oman työpisteen sijaan.

Naava ei ole ainoa suomalainen toimittaja vaan mm. Innogreen on tuonut samalla tavalla vihreyttä taukotiloihin ja muuten yrityksten tilaratkaisuihin.

Urbaani ympäristö on ihmisen kehityshistoriassa varsin uusi ilmiö. Käyttäytymistämme ohjaavat edelleen jossain määrin ympäristön indikaattorit, kuten esimerkiksi kasvillisuus. Luonto on siis meille tärkeä, vaikka emme sitä aina tiedostakaan. Kasvit madaltavat verenpainetta ja auttavat rentoutumaan. Ne luovat tutkitusti työpaikasta viihtyisämmän paikan niin työntekijöille kuin vierailijoillekin

kertoo InnoGreenin perustajaosakas Mikko Sonninen.

Tupakointi loppuu – keho palautuu

Tupakoitsija ei välttämättä itse edes huomaa elimistönsä muutoksia tupakoinnin vaikutuksesta. Hän ei ole tietoinen, että tupakka on vienyt osan hänen makuaististaan ja samalla pienentänyt ruokahalua. Hän ei välttämättä ole tietoinen siitäkään, kuinka paljon tupakointi ja tupakansavu on huonontanut hänen kuntoaan.

Mutta kun tupakoinnin lopettaa, osa kehossa tapahtuneista muutoksista palautuu nopeasti, mutta osa muutoksista on syvemmällä solutasolla, ja niiden palautuminen on hitaampaa- mutta koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä lopettaa tupruttelua.

Jos nimittäin jatkat tupakointia, on tupakoitsijalla 100% suurempi riski saada aivoinfarkti ja jopa 30 kertainen todennäköisyys saada keuhkosyöpä. Mutta kun lopetat tupakanpolton, hengityksesi kulkee vaivattomammin ja energiatasot nousevat jo parissa kolmessa päivässä ja elimistön verenkiersto paranee 2-3 kuukaudessa.
Tupakoitsija ei välttämättä ole myöskään huomannut kuinka rypyt ovat vääjäämättä lisääntyneet tupakoinnin myötävaikutuksesta ja hampaasi, sormesi ja hengityksesi haisee tupakalta, vaikka et olisikaan juuri polttanut. Mutta jos lopetat, ihon hehku palautuu ja hampaasi värjäymät sekä pinttynyt tupakanhaju hälvenevät ajan myötä.

Työnteko helpottuu

Kun lopettaa tupakoinnin, helpottuu myös työn teko paristakin eri syystä:

  • keskittymiskyky paranee
  • kehon energiatasot paranevat
  • jaksat entistä enemmän